Wat kun je met jouw diploma, wat kan jij eigenlijk? Het zijn vragen die me soms vanuit oprechte interesse, maar af en toe ook met een zweem van onbegrip en cynisme gesteld worden. Zo reageerde iemand jaren geleden verbouwereerd met “laat men geschiedkundigen bij banken werken ?!” toen hij hoorde dat dit mijn beroep was. “Heb je er nog geen spijt van”, vroeg iemand anders over mijn studiekeuze tijdens een werkgerelateerd evenement. “Waarom zou ik”, was het antwoord dat hij kreeg. Recenter was ik in een groepsgesprek over studie- en carrièrekeuzes verwikkeld waarin gesuggereerd werd dat mijn keuze voor een studie geschiedenis een gevolg was van niet goed omkunnen met wiskunde. Na het opsommen van de bedrijven die er op m’n cv staan en dat ik slaagde voor de cursus statistiek en economie in mijn lespakket volgde er-zoals gewoonlijk- een korte stilte. Even daarna kreeg ik van diezelfde gesprekspartner zowaar de opmerking “dat geschiedenis toch ook wel belangrijk is.” Gedaan met deze onzinnige opmerkingen, tijd om weer in mijn pen te kruipen, dacht ik. En zo geschiedde. Ik stel hier graag een paar figuren uit de lage landen voor met een geschiedenisdiploma en een boeiende carrière. Omwille van hun aanpassingsvermogen en veelzijdigheid werken ze als inspirerend voorbeeld voor mij en hopelijk ook voor anderen
Marc “Rainbow”
In 2005 verscheen op de vrt (een Belgische tv-zender) een reeks over Groot Britannië met Johnny Rotten als zeg maar gids. De man is voornamelijk bekend als vroeger lid van The Sex Pistols. Belgisch historicus Marc Reynebeau was interviewer van dienst en werd met de muzikant (geen katje-of kater-om zonder handschoenen aan te pakken) rondgereden in een chique wagen. De heren leken zich onderweg te amuseren en volgens mij hadden de reportages een gelijkaardig effect op menig kijker. Reynebeau ziet er op het eerste zicht vrij klassiek en serieus uit (ik zag hem ooit tijdens een lezing over Hugo Claus). De combinatie van deze man en Johnny Rotten was gaaf, misschien wel net door deze tegenstelling.
Reynebeau is actief als journalist en heeft verschillende boeken op zijn teller staan, onder andere over Congo, België en WO I.
“Sjokz”
Komt deze naam u niet meteen bekend voor? Sjokz, ook bekend als Eefje Depoortere werkt als verslaggeefster in de gamingwereld. En dan heb ik het niet over schaken of stratego. Eefje presenteert in vloeiend Engels op grote evenementen van League of Legends in de VS, Azië en Europa. De wedstrijden trekken online miljoenen volgers aan. Deze vlotte dame volgde naast geschiedenis ook een opleiding journalistiek.
Rudi Vranx
Vranx is vooral bekend als reportagemaker over het Midden-Oosten. Voor zijn job zijn grote stressbestendigheid en het nemen van risico’s vereist, aangezien die regio al jaren een broeihaard van gewapende conflicten is. Daarnaast maakt Vranx ook reportages over Afrika, waaronder afleveringen over politieke leiders in Somaliland of vervuilende mijnen in Niger, beide recent te zien op de vrt. Denkt u bij historici spontaan aan mensen die steeds in bibliotheken tussen stoffige boeken vertoeven? Berg dat beeld nu maar op, want het enige stoffige dat u in de reportages van Rudi zal tegenkomen is zand.
Tony’s Chocolonely
Tijd om het nuttige aan het aangename te koppelen: wie houdt er nu niet van chocolade? Nederlander Teun van de Keuken alleszins wel: hij is initiatiefnemer van een chocolademerk dat met fair trade grondstoffen gemaakt wordt. Het lekkere goedje wordt in verscheidene Nederlandse supermarkten en wereldwinkels verkocht. Tony’s Chocolonely is ook in België verkrijgbaar, bij koffiebars in het Antwerpse bij voorbeeld. Interessant om ook even te lezen is het verhaal dat voorafging aan de oprichting van het bedrijf. Daarin poogde Teun klacht in te dienen tegen zichzelf! voor het consumeren van chocolade waarmee mogelijk kinderarbeid gemoeid is (meer info op de website van Tony’s Chocolonely). Geschiedenis, journalistiek en chocolade, fijne combinatie, ook voor bij de koffie.
Merdan Taplak
Scrabble-woord of naam van een operatie uit de Golfoorlog? Neen, het gaat hier om een Belgische DJ die eerder geschiedenis studeerde in Antwerpen en een poos in het onderwijs stond. Deze welbespraakte jongeman hoorde ik enthousiast vertellen over zijn favoriete boeken tijdens een namiddag in het Brusselse Muntpunt in 2013 . Deze zomer draait hij op meerdere festivals, in het najaar trekt hij met de voorstelling Dubbelbloed langs culturele centra in Vlaanderen. Passie voor het verleden, vlot vertellen en platen draaien, it’s possible! Zou hij ook van scrabble houden?
De Auteur
Na het lezen van dit artikel denkt u misschien: allemaal goed en wel zo’n tekst over een muzieklegende, gaming-events, “stof uit het midden oosten”, chocolade en dj’en, maar wat doet de auteur nu zelf?
Ik doe al een paar jaar administratief-financieel werk en heb er sinds vorig jaar een communicatie achtergrond bij via een boeiende Engelstalige stage.
Ja, het is mogelijk om zowel middeleeuwse teksten te kunnen lezen én websites te beheren, of meerdere talen te beheersen én een opdracht uit te voeren in de modesector. Of om een artikel uit een financieel tijdschrift te lezen en het ook effectief te begrijpen. En zo kan ik nog even doorgaan…
Het punt is dat je geschiedkundigen kan terugvinden in verschillende functies en sectoren. De vraagstelling is dus eerder: Wat kunnen geschiedkundigen nou eigenlijk niet?