Wat als klassiek solliciteren niet werkt?

Er zijn verschillende manieren om werk te zoeken en te vinden. Daarnaast bestaan er oneindig meer adviezen rond dit onderwerp. Teveel? Van waar komen die tips, en door wie worden ze geschreven of verstrekt? Waarop zijn die adviezen gebaseerd?
Omdat de oorsprong of context van de gevonden informatie me niet altijd duidelijk of onpartijdig leek besloot ik een artikel te schrijven vanuit mijn eigen ervaring. Ook wil ik de nadruk leggen op het belang om verschillende zoekstrategieën te gebruiken. Wat je hier leest is zelf getest en/of rechtstreeks geobserveerd.

Klassieke Start

Je bent pas afgestudeerd, en nu? Of je bent na een poos werken terug op zoek naar een baan. De kans is groot dat je aan de slag gaat met het ‘klassieke solliciteren’ via cv en motivatiebrief. Mocht deze zoektocht langer duren en moeizamer verlopen dan je wenst? In dat geval is het interessant om je zoekstrategie te herbekijken. Waarover meer in het volgend onderdeel.

Anders

Na vaak op de klassieke manier te solliciteren vond ik dat deze methode veel tijd opslorpte en zelden een gepaste job opleverde. Wel kon ik regelmatig op gesprek, maar indien dit niet tot een aanwerving leidde schoot dat zijn doel voorbij. Daarnaast was afwisseling in het proces van werk zoeken welkom. Onder afwisseling kan je verstaan: contact met interimkantoren, intern solliciteren, netwerken of het spontaan proberen. Om het concreter te maken heb ik hieronder een tabel bijgevoegd.
Ik wil echter als ‘disclaimer’ toevoegen dat het hier om persoonlijke ervaringen gaat. Iedere werkzoekende is anders en zal dus een eigen ervaring hebben. Deze tabel is bedoeld om een inzicht te geven in het belang van afwisseling indien klassiek solliciteren niet meteen werkt. Niet om op te dringen ‘hoe het hoort’.

Zoals in de tabel te lezen valt was mijn succesratio met klassiek solliciteren laag. Waarom gebruikte ik dan zo lang overwegend die methode? Uit gewoonte, omdat anderen dit ook deden, om een bewijs te hebben dat ik actief zoekte…Pas toen ik las over andere methoden (zie inspiratie onderaan) en men mij aan de telefoon vertelde dat een organisatie waarbij ik had gesolliciteerd 600 cv’s had ontvangen voor 1 functie begon ik anders te denken. Heeft het zin om de zoveelste cv op te hoop te zijn? Wat zijn de kansen om op die manier te slagen en kun je die berekenen? Neen, omdat je niet alle indicatoren kent. Wat je wel kan doen is andere stappen ondernemen zoals bij voorbeeld samenwerken met interimkantoren of selectiebureaus. Door mijn cv te registreren bij vdab hebben deze kantoren en bureaus hier zicht op en kunnen ze mij contacteren voor gerichte opdrachten. Dit leverde tot nog toe 7 interimopdrachten op waarmee ik de laatste 6 à 7 jaar mijn cv steeds verder opbouwde. Via 1 van deze opdrachten werd ik intern vast aangeworven.
Tot slot wil ik in dit onderdeel nog even ingaan op sociale media profielen zoals LinkedIN. Dit platform biedt zoveel mogelijkheden maar voor het vinden van een baan heeft het voor mij (nog) niet gewerkt. Waarom ontvang ik zo weinig INmail, dacht ik recent. Mijn idee hierrond is dat niet elke rekruteerder een premium abonnement heeft dat toelaat om iedereen naar keuze INmail te versturen. Of: waarom ontvang ik van de rekruteerder die ik een bericht stuurde geen antwoord? Kan gebeuren, maar panikeer niet als het via dit medium niet lukt, er bestaan andere manieren (supra).

One size fits all?

No, it doesn’t! Zo, dat is duidelijk…
Zoals ik hierboven weergaf is elke werkzoekende anders: voor sommigen werpt het klassieke solliciteren misschien zijn vruchten af, anderen ondervinden mogelijk dat netwerken meer hun ding is. Als het voor jou maar werkt.
Om die reden denk ik dat een algemeen advies in de stijl van: ‘deze tips zorgen ervoor dat je slaagt in je zoektocht’ geen oplossing zijn.
Praat eens met mensen die jou opbouwend advies kunnen geven. Je hoeft dat advies trouwens niet exact te ‘kopiëren’, sommige tips zijn aan te passen volgens jouw situatie, die je zelf het beste kent.

Daarnaast kennen we allemaal wel iemand die een neef heeft of  ‘de vriendin van de zoon van de overbuurvrouw’ die (al dan niet via een kennis) in bedrijf X een job aan de haak sloeg (waarvoor hij/zij eigenlijk nog té junior was) etc…
Wat een bofkont(en), leuk, maar dat soort verhaal helpt mij niet vooruit. Actie ondernemen en ja, soms een klein beetje geluk, wel.

Inspiratie

Twee auteurs die geen blad voor de mond nemen en wiens verhalen door hun realiteitsbesef en ervaring blijven hangen zijn Renzo Verwer en Liz Ryan.

In zijn boek: ‘Waar blijft die baan’ toont R. Verwer een kant die naar mijn mening heel vaak onderbelicht blijft in wat men gebruikelijk leest over werk zoeken (en vinden). Een praktisch boek waarin de auteur via zijn ervaringen uit de doeken doet hoe de arbeidsmarkt werkt (of soms niet werkt). Een echte eye-opener.

Liz Ryan is (onder andere) een influencer op LinkedIN. Haar artikels zijn ook terug te vinden op forbes.com. Deze auteur is een zelfstandige (zzp’ende) HR Professional die zowel werknemers als werkgevers adviseert. Haar no-nonsense advies en motiverende tips zijn een wekelijkse peptalk voor mij (in geschreven vorm dan).

In dit artikel ben ik niet echt ingegaan op de methode ‘netwerken’ omdat mijn ervaring hierin eerder beperkt is. Iemand die deze aanpak met brio kan uitleggen is Natalie Ledbetter. Zoek via youtube haar Tedx talk eens op met de titel ‘How I got the best job ever without ever submitting a resume’.

Verder lezen

Indien je meer interesse hebt in dit onderwerp kan je mijn Engelstalig artikel lezen rond werken en stage lopen in Nederland, of het artikel over werken met een diploma geschiedenis. Veel leesplezier, feedback is welkom!